Podelitev listine ob vpisu babištva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Ministrstvo za kulturo, 7. maj ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je danes v Narodni galeriji predstavnicam Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter Združenja Naravni začetki izročila listino ob vpisu babištva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Razpisne priložnosti (april 2024)

Asociacija, 30. april ― Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Domači razpisi Društvo likovnih umetnikov Maribor vabi umetnike in umetnice k prijav na natečaj Vabljeni … Preberi več o Razpisne priložnosti (april 2024)

Mural Anžeta Zadela obogatil najemna stanovanja za upokojence v Radovljici

Ministrstvo za kulturo, 30. april ― Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je pred dnevi svečano izvedel odprtje objekta z desetimi novimi namenskimi najemnimi stanovanji za starejše v Radovljici. Izvedli so celovito rekonstrukcijo in prizidavo objekta, pri tem pa so izvajali tudi ukrep umetniškega deleža v javnih investicijskih projektih.
UČENCI IMAJO LE ŠE ENO URO LIKOVNE VZGOJE NA TEDEN

UČENCI IMAJO LE ŠE ENO URO LIKOVNE VZGOJE NA TEDEN

Kreativni razred, 27. april ― Pismo likovnih pedagogov, ki ob mednarodnem dnevu kreativnosti opozarjajo na nedopustno krčenje predmeta likovana umetnost. Zahtevajo povečanje števila ur poučevanja likovne umetnosti in prevrednotenje ter dopolnitev vsebinskega dela predmeta glede na potrebe današnjega časa.  _____________________________________________________________________________________________ Spoštovani, ob 21. 4. - mednarodnem dnevu kreativnosti vam pišem v imenu članov Društva likovnih pedagogov LIKOVNOST.Likovni pedagogi in člani Društva likovnih pedagogov LIKOVNOST že vrsto let opozarjamo na problem našega šolstva: premalo ur namenjenih za predmete, kjer otroci urijo svoje kreativno razmišljajo in svoje finomotorične spretnosti. Z uvedbo devetletne osnovne šole so učencem od 6. do 9. razreda odvzeli po eno uro predmeta likovna umetnost (prej se je predmet imenoval likovna vzgoja). Tako imajo učenci od 6. do 9. razreda le po 1 uro likovne umetnosti na teden, kar znese 35 ur na leto, v 9. razredu le 32 ur na leto.Posledice premajhnega števila ur likovne umetnosti, ki jih likovni pedagogi opažamo pri učencih in učenkah, so:· zmanjšane finomotorične sposobnosti, kar se kaže kot površnost, okornost in     upočasnjenost  pri ročnih spretnostih, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki drugih področij, · slabše razvita domišljija,· plitko in nezbrano opazovanje in videnje sveta okoli sebe,· upad koncentracije in vztrajnosti za reševanje problemov,· pomanjkljivo vživljanje v različne življenjske situacije,· popačenje samopodobe,· slabo razumevanje in ponotranjanje osnov likovnega jezika in otežena uporaba likovne     slovnice skozi likovno prakticiranje,· učencem primanjkuje ustvarjalnega mišljenja, slabo povezujejo podatke z različnih učnih    področij med seboj (raziskava PISA, 2018, 2022),· upadanje zanimanja za kulturo.Zaradi pomembnosti likovne umetnosti in likovnega izražanja v vzgoji in izobraževanju in za razvoj posameznika pričakujemo in opozarjamo na nujnost vrnitve odvzetih ur lik

Strategije rastejo, sredstva upadajo

Asociacija, 27. april ― Do 23. aprila 2024 je bila v javni razpravi nova strategija razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana, v kateri smo intenzivno sodelovali tudi v Asociaciji. Po udeležbi na posvetu in več krogih razprav o predlogu smo pripravili komentar in nekaj predlogov za pripravljeno strategijo. V grobem v društvu pozdravljamo nekatere vsebinske usmeritve strategije in prepoznavanje … Preberi več o Strategije rastejo, sredstva upadajo
še novic